Na začiatok si povieme niečo o pečení týchto koláčikov. Piecť by sme mali na teplote maximálne 180 stupňov. Pečenie by nemalo presiahnuť dobu 15 až 20 minút. No a teraz sa presunieme k receptu.
Najskôr si pripravíme suroviny na mafiny. Ako obvykle budeme používať vajcia. Presnejšie štyri. Štipka soli, asi jednu šálku kryštálového cukru a dve šálky múky. Najvhodnejšia je polohrubá múka. Jedno vrecúško kypriaceho prášku a asi do polovice šálky oleja. Tak tiež polovica hrnčeka bieleho jogurtu a hrnček marhúľ, ktoré sú sušené. Na záverečné dozdobenie budeme potrebovať práškový cukor.
Môžeme pokračovať surovinami na krém. Medzi tie patrí mlieko, ktorého potrebujeme asi polovicu hrnčeka. Zlatý klas – jeden celý balíček a dva žĺtky. Dva balíčky vanilínového cukru a tiež kryštálový cukor – asi štyri polievkové lyžice.
Začnime prípravou krému, ktorým polejeme mafiny. Zlatý klas rozmiešame v mlieku spolu so žĺtkami. Rozmiešame ich však v asi polovici potrebného mlieka. Zvyšné mlieko prevaríme s vanilínovým cukrom a aj s kryštálovým. Keď sa začne variť tak pomaly prilejeme zmes s prvou polovicou mlieka a stále miešame. Varím až dovtedy kým zmes nezhustne. Zmes necháme chladnúť a občas premiešame.
Kým krém chladne pripravíme si cesto na mafiny. Postupne začneme pridávať do misy suroviny. Vajcia, kryštálový cukor a olej. Premiešame a pridávame ďalšie suroviny. Jogurt i múku. Prášok do pečiva a tiež trošku soli. Napokon primiešame marhule, ktoré je treba vopred nakrájať na menšie kúsočky a dôkladne ich vmiešať do cesta.
Ak pečieme vo forme na mafiny tak si ju najskôr vytrieme masťou a potom vysypeme múkou. Ak však pečieme v košíčkoch na mafiny tak nie je treba vymasťovať ani vysýpať múkou. Každú jamôčky či košíček naplníme zhruba do dvoch tretín cestom a môžeme posypať ešte pár kúskami marhúľ. Rúru vopred vyhrejeme na už spomínaných 180 stupňov a dáme mafiny piecť.
Po upečení vyberieme mafiny z formy a necháme ich aby sa vychladli. Polejeme ich krémom a posypeme cukrom a môžeme ponúknuť či už návštevu, rodinu i seba.
Lahodné potešenie pre vaše chute. Či ako pokrm pre návštevu alebo len tak pre vlastnú radosť. Síce trošku náročnejšie na prípravu, ale výsledok rozhodne stojí za tú námahu.